Gradonačelnica: Cena grejanja ostaje ista, pomoć socijalno ugroženima 

SMEDEREVO, 7. oktobar 2024 – Za oko pet hiljada domaćinstava u Smederevu ove grejne sezone neće se menjati cena daljinskog grejanja, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnica  Smedereva Jasmina Vojinović i naglasila da je i za druge kategorije građana, uglavnom one koji su na socijalnom minimumu, obezbeđen novac za početak grejanja.

„Javno preduzeće Grejanje Smederevo je po planu izvršilo sve remontne aktivnosti sistema grejanja i rekonstrukcije delova toplovoda kako bi spremno dočekalo početak nove sezone, 15. oktobra. Trenutno je na zalihama 350 tona mazuta i u narednih nekoliko dana očekuje se da stigne još 150 tona, što će biti dovoljno, u zavisnosti od vremenskih prilika, za četiri do šest nedelja grejanja. Imamo ugovore sa NIS-om i Jugopetrolom, a planirane zalihe su na nivou četiri hiljade tona, uz napomenu da je prošle sezone potrošeno 3.200 tona mazuta“, podsetila je gradonačelnica Smedereva.

Dodala je da cene, koje ovo javno preduzeće ima sa dobavljačima, nisu fiksne, svakog ponedeljka dobijaju cenovnik, koji zavisi od trenutne cene naftinih derivata na tržištu, izrazivši nadu da će cene ostati stabilne do kraja godine.

Prema njenim rečima, tople probe se očekuju 13. i 14. oktobra, a zvaničan početak grejna sezone u utorak, 15. oktobra.

„Želim da istaknem i da ostali građani, koji nisu na sistemu daljinskog grejanja, imaju neke mogućnosti da dobiju pomoć od Grada Smedereva preko Centra za socijalni rad. U pitanju je iznos od osam hiljada dinara za početak grejne sezone. To je pomoć po porodici. Za te namene, predviđeno je 15 miliona dinara, za oko 1.900 ljudi, odnosno porodica, a prijave su počele 1. septembra. Obuhvaćeni su ljudi koji primaju socijalnu pomoć, kao i građani sa niskim penzijama, koji nekako nisu vidljivi, nemaju pravo na socijalnu pomoć, ali su im penzije male. Realno je da im se njihov grad oduži kroz ovu jednokratnu pomoć, za sve reforme i ratove koje su preživeli i prošli“.

Inače, kako je rekla, JP Grejanje ima obavezu, prema Uredbi Vlade Srbije do 1. septembra da pošalje zahtev lokalnoj samoupravi za povećanje cena.

„Oni su predložili povećanje cena, ali na današnjoj sednici Gradskog veća, koja je prethodila konferenciji za novinare, nismo odobrili povećanje, zato što je cena nafte i naftinih derivata stabilna. Ako bude došlo do poremećaja na ovom tržištu i povećanja cene mazuta, Grad Smederevo će intervenisati prema ovom javnom preduzeću, kako ne bismo građanima dizali cene usred grejne sezone“, poručila je gradonačelnica.

Kotlarnice na gas počeće da rade ove grejne sezone – Gimnazija, Tahnička, Ekonomska i Nušićeva škola  -što je, kako je istakla, velika stvar za Smederevo, s obzirom da smo jedan od najzagađenijih gradova. Najkasnije sutra će biti, najavila je gradonačelnica Smederevaa, raspisana nabavka za sređivanje vrtića „Hajdi“, dobijene su sve potrebne saglasnosti nadležnog ministarstva, tako da će uskoro i ta kotlarnica preći na gas.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!